Dorthe Lie, Den omsorgsfulle entusiasten

 

Hva var ditt første møte med Enneagrammet?

Det var for elleve-tolv år siden, da jeg oppdaget en bitteliten annonse i lokalavisen i Drammen, der stod det noe sånt som:

Føler du ofte at du blir misforstått eller misforstår andre?

Jeg meldte meg på et kurs på Konnerud der jeg bor, hos en lokal dame som underviste nybegynnere i Enneagrammet. Jeg ble grepet fra første stund, og skjønte faktisk med en gang at jeg var en toer-type. I første omgang kjente jeg meg selvfølgelig igjen i alt det positive ved typen, og det var en stor oppdagelse av at noen hadde satt ord på noe jeg trodde jeg bare visste selv. Jeg hadde trodd at jeg var helt spesiell, men så viste det seg at det var mange som hadde det på samme måte, og det var både litt rart men også fint.

dorthelie

Hadde du en konkret problemstilling som du jobbet med?

Ja, jeg var inne i periode der mye hadde skjedd, jeg hadde mistet nære personer i familien, og jeg var vel inne i en fase med å sortere gammelt gruff; sorg, skam og skyldfølelse. Jeg hadde behov for en forklaring på hvorfor jeg var så sliten, når jeg kunne ha det så bra.

Hvor lang tid tok det før du forsto hvilken type du var, og hvordan hjalp det deg?

Som sagt, så skjønte jeg veldig raskt at jeg var en toer-type, og det var en skikkelig aha-opplevelse da en sa til meg: «Du har ikke ansvar for at alle andre skal ha det bra!» Det var en stor lettelse da noen forklarte meg dette og tok fra meg et stort ansvar som jeg egentlig hadde pålagt meg selv. Er det virkelig sant, tenkte jeg nok først. Gradvis forstod jeg at jeg var utslitt fordi jeg alltid skulle sørge for at andre hadde det bra, så jeg kunne få den «takk» og anerkjennelse jeg løp etter. Og da skjønte jeg også hvorfor jeg hadde så stort behov for alenetid og å reise bort. Nå har jeg lært at jeg kan ha det like bra når jeg er sammen med andre, fordi det er ikke alltid mitt ansvar at alle andre har det bra. Og anerkjennelsen? Den har jeg lært meg og gi meg selv.

Hva synes du er det beste og det værste med å være en 2er?

Gleden og den positive innstillingen til livet, empatien og omsorgen for andre - det setter jeg stor pris på! Når det gjelder det negative, hvor lang liste vil du ha? :-) Utfordringen er å finne balansen og ikke overdrive behovet for å hjelpe andre. Av og til må jeg slå av hjelpsomhetsknappen! Også er det denne søken etter anerkjennelse hos andre, for at jeg skal føle meg verdifull - den dukker fortsatt opp, selv etter mange års jobbing med selvinnsikt. Den setter seg av og til som en liten dings på skulderen min og spør: Har noen hatt bruk for deg i dag? Jeg kan ha en tendens til å gå rundt og vente på tilbakemeldinger og bli litt skuffet om de ikke kommer, men nå vet jeg hvorfor, og da er det enklere å takle det. 

Hvor vil du anbefale andre å starte hvis de er interessert i å lære mer om Enneagrammet som metode? 

Jeg ville ha fulgt spurt Enneagramforeningen i Norge og finne ut hvor jeg kan lære mer i forhold til hvor jeg bor. For privatpersoner som vil lære mer og bor i Østlandsområdet vil jeg anbefale dyktige Helene Makani som holder veldig gode kurs i Oslo.

Synes du navnet Hjelperen er et godt navn på 2eren?

Absolutt! Det kjenner jeg meg veldig godt igjen i.

Hvilket råd vil du gi til andre som oppdager at de er type 2?

Jeg har to råd, og de kommer i form av spørsmål som du bør stille deg selv:: Hvor ligger behovet i denne situasjonen, er det et den andres behov for hjelp eller mitt behov for anerkjennelse som styrer? Det andre spørsmålet som kan være fint å stille seg selv som toer er: Er dette mitt ansvar?

Har du et motto eller favorittsitat som du opplever passer til deg som person og for 2eren som type?

Ja, ett sitat som traff meg på hjemmebane, og som også er litt humoristisk og ironisk hvis en som toer klarer å le av seg selv, og det er jo viktig av og til!

Jeg ønsker at du skal ha det helt topp, og at jeg er grunnen til det!

Til slutt et lite notat fra artikkelforfatteren:

Dorthe Lie og Camilla Kokai har skrevet boken Innsikt gir utsikt. Dette er en norsk bok om Enneagrammet for nybegynnere og andre som vil lære mer. Boken berører temaer som personlighet, selvinnsikt, menneskelige intelligenser og instinkter, kommunikasjonsstiler, motivasjonsfaktorer, teamarbeid og lederstil. Les den og få innsikt til utsikt! 

Innsikt_gir_utsikt..jpg