Halvor Grydeland: Den ansvarlige, omgjengelige lojalisten

 

Hva var ditt første møte med Enneagrammet?

 

Da jeg jobbet i HR-avdelingen i Hartmark Consulting introduserte min sjef meg for Enneagrammet som metode. Jeg tok del i Kjetil Hauges introduksjon til Enneagrammet på Louvisenberg-instituttet før tusenårsskifte. Boken Veien til vekst oversatt til norsk av Hauge leste jeg på den tiden.   

HalvorGrydeland.jpg

Etterhvert tok jeg en Rheti-test som ga et resultat som jeg da ikke kjente meg igjen i – jeg ble en 6er.  

Hadde du en konkret problemstilling som du jobbet med?

Jeg jobbet som en del av et team med kartlegging av kompetanse og motivasjon i ledergrupper. Rheti testen var en del av dette arbeidet. Informasjonen ble i tillegg brukt i forbindelse med rekrutteringsoppdrag. Nå bruker jeg verktøyet mer til personlig utvikling for meg selv og mine kunder.

 

Hvor lang tid tok det før du forsto hvilken type du var, og hvordan hjalp det deg?

Jeg synes ikke det var så tøft å få svaret om at jeg var en 6er, som mann var det vanskelig å svelge at frykt er en grunnleggende driver. Når jeg ser tilbake til 20-årene er det lett å se en ung 6er som veier ting på den ene og den andre siden. Det var vanskelig å ta de store beslutningene. Det er godt å bli helt voksen for nå har jeg erfart at jeg «lander på beina», det går bra til slutt. 

 

Hva synes du er det beste og det værste med å være en 6er?

Jeg er en analytisk overlevelsestype. Jeg pakker sekken for turer både i solskinn og storm, det å være godt forberedt gir en god følelse. Jeg kjenner godt til og trives i mitt stresspunkt i 3eren. Jeg får gjort mye og liker meg selv når jeg har det travelt. Trygghetspunktet i 9eren er herlig å være i når «alt er i orden» og jeg ser vesthimmelen ved sjøen om kvelden eller blåne etter blåne i fjellet. 

På den annen side er det ikke vanskelig for en 6er å finne næring til uro når du ser på verden i dag, det er nok av drivstoff til bekymringer  – men jeg har lært meg å ta en ting av gangen. Gjennom faget mitt som er omstilling, har jeg erfart at vi mennesker har formidable evner til å omstille oss, det gir også trygghet og håp.

 

Hvor vil du anbefale andre å starte hvis de er interessert i å lære mer om Enneagrammet som metode? 

Jeg vil rett og slett si les om typene, ikke la andre fortelle deg hva du er, ta gjerne en test for undersøke nærmere. Jeg bruker og selger testen 360Indicator.

 

Synes du navnet Skeptikeren er et godt navn på 6eren?

Jeg er ikke skeptiker, det er jeg skeptisk til :-) Jeg kjenner meg mer igjen som lojalist. Nå er det også sånn at jobben min er en slags fulltidsjobb i å stille spørsmål og se ting fra flere sider. Det å være lojal, pliktoppfyllende og empatisk er viktig i min jobb. Den passer godt til meg som 6er-type.

Når det gjelder det kontrafobiske i 6er-typen, så hadde jeg en periode i 20-årene der jeg tok igjen for en mer forsiktig barndom. Jeg løp, klatret, raftet, gikk og lå ute i fjellet vinterstid og jeg hoppet i 30 – 40 meters bakker, selv om jeg egentlig ikke hadde hoppet noe særlig i min barndom. Det var en periode der jeg hadde sterkt fokus på å prestere, ta styring og ha kontroll.

 

Hvilket råd vil du gi til andre som oppdager at de er type 6?

Alle egenskaper har en pluss- og minuspol, og frykt er felles for alle mennesker – livet er jo livsfarlig, vi skal alle sammen dø. Så å se frykten i øynene og å tørre å være sårbar…i sårbarheten kan positiv endring skje! 

 

Har du et motto eller favorittsitat som du opplever passer til deg som person og for 6eren som type?

Jeg har laget meg mitt eget motto:

Er du i tvil, øk farten!

Halvor Grydeland utvikler mennesker og er karriererådgiver, Enneagramcoach og pedagog og jobber med både kjernekvadranten, NLP og Enneagrammet gjennom Tredjepart AS.