Kristin Riddervold Mourud: Den tydelige hjelperen

Hva var ditt første møte med Enneagrammet?

Mitt første møtet med Enneagrammet var da jeg gikk på NLP-kurs hos Helene Makani.

Hadde du en konkret problemstilling som du jobbet med?

På dette tidspunktet jobbet jeg selvstendig og hjemmefra som fysioterapeut og strakk meg veldig langt; jobbet både dag og kveld. Jeg ville jo gjerne hjelpe alle, og det var jo bare en trapp ned til jobben.  Etter hvert lærte jeg meg det lille ordet på tre bokstaver – og å sette en tjukk, rød strek i timeboken klokken 16.00. Under streken går jeg kun med folk jeg liker.

kristin.jpg

Hvor lang tid tok det før du forsto hvilken type du var, og hvordan hjalp det deg?

I starten trodde jeg at jeg var en 9er eller en 2er, fordi jeg kjente meg igjen i å være konfliktsky. Da jeg gikk på Coach-kurs ble jeg introdusert for tanken om jeg kunne være en 8er, men det kunne jeg ikke helt forstå siden jeg ikke opplevde at jeg hadde sinnet til 8eren. Jeg husker også godt en gang på Kypros under avslutningskvelden på et kurs der jeg hadde pyntet meg med smykker og et pent skjørt, at Helene Makani mente jeg skilte meg ut som en typisk 4er type.

Etter litt prøving frem og tilbake og personlig coaching landet jeg imidlertid trygt på 2eren. Jeg var konfliktsky fordi jeg var redd for at andre ikke skulle like meg, og veldig glad for å hjelpe andre.

En viktig lærdom kom fra psykiater Ingvard Wilhemsen, som fortalte meg at det er statistisk bevist at ikke mer enn 2 av 10 trenger å like deg. Jeg hadde alltid vært god på å "please" andre, men så kom innsikten om at folk likte meg selv om jeg var litt mer ego. Nå lærer jeg alle pasientene mine å bli en ansvarlig egoist, og jeg gjør som best jeg kan for å være et godt eksempel. 

Hva synes du er det beste og det verste med å være en 2er?

Det beste er at jeg liker å hjelpe, jeg liker å bidra til at andre får det bedre og jeg elsker jobben min som fysioterapeut fordi her får jeg muligheten til nettopp dette.

Det verste har vært å tro at jeg kunne redde alle. Jeg tror jeg hadde vært utbrent i dag om jeg ikke hadde blitt kjent med Enneagrammet og 2eren som type. Nå sorterer jeg når jeg skal hjelpe, hvem jeg skal hjelpe – og vet at det også er mulig å sitte stille og la andre få slippe til. Det gjør at jeg fortsatt brenner for og i jobben min!

Jeg kommer nok aldri til slutte å trives med å hjelpe andre. Det finnes mange av oss 2er-typer i helsevesenet, men gjennom gode teknikker kan vi huske på at vi ikke får hjulpet alle andre hvis vi ikke hjelper oss selv først.

 

Hvor vil du anbefale andre å starte hvis de er interessert i å lære mer om Enneagrammet som metode? 

Jeg leser og låner stadig ut bøker. Biblene mine har vært Helene Makanis bok og The Wisdom of the Enneagram av Riso og Hudson. Den siste jeg leste var av Claus Roager Olsen, veldig oversiktlig og god.

 

Synes du navnet Hjelperen et godt navn på 2eren?

Ja, det passer meg utmerket!

 

Hvilket råd vil du gi til andre som oppdager at de er type 2?

Lær deg å bli bevisst dine automatiske responser. Det viktigste verktøyet mitt for dette er PSOAS:  pust - stopp - observer - aksepter - slipp. Spør deg selv hva gjør jeg nå? Ta deg tid til å observere.

En annen god inngang er å se på de ni utviklingsnivåene for typen. Hvor "stakkars meg" er du? For meg handlet det mye om å gjenkjenne beskrivelsen for nivået jeg var på, og få hjelp til å jobbe med videre oppover. Av og til er det ett godt spørsmål fra en annen person som skal til for å utvikle seg videre. Jeg har fått god innsikt og hjelp gjennom både kurs, coaching og ved å være assistent for Helene Makani på NLP-kurs.

 

Har du et motto eller favorittsitat som du opplever passer til deg som person og for 2eren som type?

Vær en ansvarlig egoist!

Jeg må sørge for å fylle min egen energitank for å ha overskudd og lyst til å hjelpe andre!

Kristin Riddervold Mourud er Fysioterapeut og Coach.