Kristin Aase, Den engasjerte utfordreren

kristin_rød.jpg

Foto: Håvard Sæbø

 

Hva var ditt første møte med Enneagrammet?

Jeg kom borti det første gang i 1995 gjennom kirkelige aktiviteter, men opplevde at metoden ikke ble brukt på en etisk god måte og derfor avviste jeg den tvert, selv om jeg syntes det var fasinerende.

Da jeg tok Coachutdanning i Danmark i 2010 var det et av de mest brukte personlighetsverktøyene og sammen med Coaching-metodene så jeg med en gang hvor nyttig og funksjonelt det var.

 

Hadde du en konkret problemstilling som du jobbet med?

Jeg ble brått veldig klar over at min uttrykksform kan oppleves som veldig dominerende når jeg er sterkt engasjert, og at ved å dempe kroppspråket ble jeg mer tilgjengelig for andre.

 

Hvor lang tid tok det før du forsto hvilken type du var – og hvordan hjalp det deg ?

Jeg så det med en gang! Jeg var en 8er, og 8ere skjønner ofte veldig raskt at det er det de er, har jeg erfart i ettertid.

Jeg likte at det både beskrev den positive drivtkraften min, men også gjorde meg mer oppmerksom hvorfor og hvordan jeg reagerer i stress. Samtidig fikk jeg ideer om hvordan jeg kunne utvikle meg og bli mer fleksibel.

Det har gjort at jeg har blitt mye mer nysgjerrig på hvem andre er, og forstår på en annen måte at folk ser verden annerledes enn meg, og at det ikke har noe med meg å gjøre.

Jeg har også slitt med å forstå andre personlighetsverktøy som MBTI, hva det hjelper meg med utover å gi meg en personkarakteristikk.  Enneagrammet beskriver at vi er forskjellige i ulike situasjoner, og det forklares på en enklere måte. Vi kan være handlingsrettet i en situasjon og tiltaksløs i en annen, Enneagrammet hjelper oss å forstå hvorfor og hva vi kan utvikle.

I mine personlige forhold har det hatt en fantastisk stor betydning, for forhold og fellesskap. Med kjæresten min har det gitt mye humor på situasjoner og konflikter som vi før opplevde som vanskelige å komme ut av.

 

Hva synes du er det beste og det værste med å være en 8er?

Det er lett for meg å ta beslutninger og jeg føler meg sterk i ulike situasjoner, og jeg liker rettferdighetsorienteringen som gjør at jeg stiller opp for folk som trenger det.

Det mest krevende er at jeg synes det er vanskelig å uttrykke sårbarhet. Til de nærmeste vennene mine sier jeg at de må hjelpe meg å øve på å beskrive hvordan jeg har det når jeg ikke har det så bra. Det er så lett for meg å tenke at livet er hardt, og dette må du tåle. Ofte kan det være nyttig å være sterk og tåle, men det kan gjøre at jeg blir mer sliten enn sunt er før jeg oppdager hvordan jeg egentlig har det. Mitt mønster i stress er at jeg blir innadvendt og tenkende. Jeg ser at det jeg gjorde da jeg var tenåring var å stenge meg inne på rommet og lese en bok fra perm til perm uten stopp. Da slapp jeg å kjenne etter, samtidig som jeg samlet krefter til neste oppgave. 

 

Hvor vil du anbefale andre å starte hvis de er interessert i å lære mer om Enneagrammet som metode? 

Litt avhengig av hvilken innfallsvinkelen du ønsker har jeg to fine bøker å starte med: en generell tilnærming får du i den nye boken til Dorthe Lie og Camilla Kokai - Innsikt gir utsikt. Ønsker du en kristen tilnærming er Ditt Sanne jeg av Marilyn Vancil en fin. Om du er leder og vil bruke Enneagrammet til å kunne lede medarbeiderene dine bedre, anbefaler jeg Beatrice Chestnut: The Nine Types of Leadership. Hvis du virkelig vil dypdykke; les Enneagrammets visdom av Riso and Hudson.

 

Synes du navnet UTFORDRER er et godt navn på 8eren?

Ja, jeg liker det og kjenner meg igjen i det. Typen blir også kalt leder og frontkjemper. Og det er riktig at jeg lett tar ledelse og står i front når jeg mener det er nødvendig. Heldigvis er det ikke så ofte jeg trenger det lenger.

Hvilket råd vil du gi til andre som oppdager at de er type 8?

Lytt til hva andre sier om deg. Der kan det ligge viktig kunnskap, som kanskje er blindt, om hvordan du oppleves. Len deg tilbake og vær trygg på at du likevel blir sett og hørt. Din autoritet er kroppslig, og du er mer dominerende enn du kan forestille deg. 

Har du et motto eller favorittsitat som du opplever passer til deg som person og for 8eren som type?

Om jeg ser sint ut så kan jeg være det, men som oftest er jeg bare konsentrert eller engasjert. 

 


Hver uke møter vi forskjellige mennesker i vår faste spalte TYPEMØTE, har du lyst til å være med?